Werkwijze

 

“Elke ervaring, hoe pijnlijk ook, biedt kansen voor ontwikkeling en heelwording”
– Milton Erickson –

 

“Life is what happens to you while you’re busy making other plans” is een beroemde uitspraak van John Lennon. Het leven is vaak als een “heroes journey”; een reis door de jungle zonder duidelijk pad en veel gevaren op de loer. Soms blijven we dan maar zitten waar we zitten, uit angst of uit verzet. Maar dat lost niets op. Dan kun je wel wat hulp gebruiken om een nieuwe of gemakkelijkere weg te vinden. Samen met jou doorloop ik het transformatieproces van crisis naar kracht. Het transformatieproces is elke keer weer anders en bevat de volgende stappen: 

Crisis schudt je wakker: 'Hearing the Call'

Het probleem blijft bestaan als je het alleen maar probeert weg te krijgen, te negeren, te onderdrukken. Als je echt aandacht geeft aan wat er is, verandert het al. Waar zit de pijn, het gemis, het verlangen? Waartoe wordt je als het ware uitgedaagd? Als je helemaal mag erkennen en beleven hoe jij het ervaart, jouw eigen verhaal mag vertellen zonder veroordeling, dan kom je bij je kracht. Je luistert echt naar wat er nodig is nu. Je ziet het onder ogen. Wat hard is wordt zacht, de sluiers van de illusie trekken op en je kijkt met compassie naar jezelf zoals het is.

Op weg gaan: 'Committing to the Call'

Zonder concreet doel ben je een zwabberend schip zonder koers. Je kunt een probleem ervaren maar er verandert niets als niet op weg gaat en de oude bekende weg durft te verlaten. Je brein heeft een doel nodig om gemotiveerd te blijven. Je bepaalt je focus en zet koers op een gewenst resultaat. Een focus op een ideaal alleen is echter niet genoeg. Een ideaal ligt altijd in de toekomst en lijkt vaak onbereikbaar. Als je wist hoe je daar kwam, had je het toch al lang gedaan? Je maakt je doel concreter en ontdekt waar voor jou het verschil zit dat echt het verschil maakt. Zo weet waar je naar toe werkt en kun je koers houden.

De weg er doorheen: 'Crossing the Threshold'

Je verkent de hindernissen één voor één en ontdekt hoe jij ze kunt overwinnen. Wat houdt je tegen? Als je weet wat je tegenhoudt, kom je er achter wat je nodig hebt om jouw ‘demonen’ en ‘draken’ te verslaan. Je bent een nieuwe weg ingeslagen, verandering is op komst en er is geen weg terug. Je kunt er niet meer omheen, je gaat er dóórheen en baant een nieuw pad.

Vind Helpers op je pad:'Finding Guardians'

Je leert gebruik te maken van helpers, zowel binnen in jezelf als buiten jezelf. Je komt op onbekend terrein, wordt uitgedaagd en als het ware weer terug getrokken naar de oude, bekende weg. Maar je zet door en boort je innerlijke krachtbronnen aan. Met deze hulpbronnen kom je door moeilijke momenten heen. En voor je het weet, ben je weer een stapje verder en ben je weer een ervaring en inzicht rijker. Je bent gegroeid!

Volhouden en doorgaan: 'Transform the demons'

Misschien val je terug op je oude overlevingsstrategie of krijg je nieuwe tegenslagen te verwerken. Wat je dan nodig hebt, is een flinke dosis kracht en moed om door te gaan en te blijven geloven in jezelf en je doel. Soms moeten er nog oude wonden geheeld worden. Dan moet je een stapje terug doen. Maar zo betekent een stap terug toch een grote stap vooruit. Er bestaat geen ‘mislukking’, alleen feedback. Een hindernis of tegenvaller geeft je weer nieuwe informatie over de oplossingsrichting

Het oude loslaten: 'Transformation'

Je laat steeds meer oude opvattingen en pijn los die jou niet meer dient. Je leeft meer in harmonie met jezelf en bent meer degene die je wilt zijn, ondanks, of misschien juist dankzij, tegenslag en beproevingen. Je bekrachtigt nieuwe overtuigingen, je versterkt je missie, je vindt nieuw bewustzijn.

Een nieuw begin: 'Returning home with a gift'

Je oude omgeving heeft die innerlijke reis niet gemaakt en daar is alles soms nog bij het oude. Men probeert je soms zelfs weer ” terug bij af” te krijgen omdat dat veiliger en bekender voelt. Maar niet voor jou! Je kunt nu de vertaalslag te maken naar de oude omgeving en anderen meenemen in wat je hebt geleerd.  Of een nieuwe omgeving opzoeken. Je zet je verworvenheden in als een geschenk voor jezelf en anderen. Je bent een HELD! Je kunt trots zijn op wat je hebt bereikt. Je past toe wat je hebt geleerd en gaat weer je eigen weg.

 

“Bad things happen to good people. Crisis catapults change”
– Joseph Campbell –

Van Crisis naar Kracht

 

Annemie Hanssen

e. info@blissconsulting.nl
t. 050 – 313 65 63
m. 06 – 21 995 660

 

Bezoek mijn facebook pagina